BLOG

A Tamási Áron Általános Iskola és Német Két Tannyelvű Nemzetiségi Gimnázium könyvtárának blogja volt

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Rovatok

2009.04.07. 15:57 Petri Ágnes

Húsvétra

Kukucs 

Nemcsak a tavasz eljövetele, de a kereszténység egyik legnagyobb ünnepe is a húsvét, e napon ünnepeljük Krisztus feltámadását. A húsvét mozgó ünnep, ami azt jelenti, hogy minden évben más napra esik a naptárban. A vallási hagyomány szerint a húsvéti ünnepkör a negyvennapos böjtöléssel kezdődik. Ennek első napja a farsang utáni hamvazószerda, és egészen húsvétvasárnapjáig tart. A nagyböjt Jézus kínszenvedésének emlékét őrzi.

HÚSVÉT JELES NAPJAI

Virágvasárnap: Ez a húsvét előtti utolsó vasárnap. A Biblia tanítása szerint Jézus ekkor vonult be Jeruzsálembe. Az emberek tiszteletük és szeretetük jeléül pálmaágakat tettek az útra, és virágokat hintettek a lába elé. Innen kapta ez a nap a virágvasárnap nevet.

Nagycsütörtök:   Jézus szenvedésének kezdete. E napon Jézus Jeruzsálemben búcsút vett a tanítványaitól, akikkel együtt vacsorázott. Ez az utolsó vacsora a bibliai történet nevezetes eseménye. Ezen a napon utoljára szólalnak meg a harangok a templomokban. A csend a nagyszombati feltámadásig tart.

Nagypéntek:  Ez Jézus kereszthalálának a napja. A hívő emberek ezen a napon szigorú böjtöt tartanak, nem esznek húst.

Nagyszombat: E nap estéjén újra megszólalnak az elnémult harangok. Az emberek Jézus feltámadásra gondolnak. Véget ér a gyász ideje, kezdetét veszi az örömünnep.

Húsvétvasárnap: Együtt ünnepel a család. Végetér a nagy böjt, a hústól való tartozkodás ideje. A reggeli szentmisén a hívő családok kosárba rakott ételeit - a sonkát, a tojást, a kalácsot, a bort - a pap megáldja. Az utolsó vacsora emlékét őrzi ez a szertartás. A megáldott ételt az emberek családi körben fogyasztják el.

Húsvéthétfő: E nap legjellemzőbb szokása a locsolkodás, amelynek alapja a víz tisztitó erejébe vetett hit. Többfelé azt tartják, hogy a locsolás a keresztelésre utaló szokás, illetve az eladósorban lévő lányok szépség- és egészségvarázslata.

Lévay Erzsébet: Locsolkodók

Fuss, de úgyis utolérlek,

hideg vízzel megöntözlek!

Húsvéthétfőn régi szokás:

lánykergető locsolkodás.

Na, nem bánom, legyen kölni,

hogy ne kelljen átöltözni.

de jutalmam nem lehet más:

 kicifrázott piros tojás!

                                                    /Szivárvány c. gyermeklap 2009. áprilisi számából/

  

Szólj hozzá!

Címkék: ünnepek


A bejegyzés trackback címe:

https://tamasikonyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr881051984

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása