BLOG

A Tamási Áron Általános Iskola és Német Két Tannyelvű Nemzetiségi Gimnázium könyvtárának blogja volt

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Rovatok

2009.04.06. 10:38 Petri Ágnes

Hétre való

ÉPÜL A KÖNYVTÁR:   Tető alatt van a ház

A HÉT KÖNYVE - (könyvajánló):

Brezina, Thomas: Hű, ez nagyon ciki! (Pssszt! A mi titkunk; 17.)

 A kamasz kisleányok számára kevesebb fontosabb dolog van, mint a barátnőikkel való kapcsolat - így van ez Vanessa, Bix és Krissi esetében is. Vagy mégsem? Mert mintha az utóbbi időben valami nem stimmelne Krissivel. És valóban, a lánynak van egy gyötrelmes titka, amelyet szégyell megosztani a többiekkel. Krissi ugyanis szerelemre lobbant az osztály új matektanára, Teknős János iránt. Gondjával a barátnők helyett inkább Alexához, a varázsvarangyhoz fordul, aki ad is neki egy kis "segítséget" ami által sokkal jobb lehet matekból. A trükk nem egészen úgy sül el, ahogy Krissi várja, s a lány teljesen összeroppan kétségbeesésében, olyannyira, hogy a suli pszichológusához, Grille doktornőhöz kell fordulnia, aki nem más mint Teknős János menyasszonya...

A HÉT VERSE:

"Egy szellő felsikolt, apró üvegekre lép s féllábon elszalad.

Ó április, ó április, a nap se süt, nem bomlanak

a folyton nedvesorru kis rügyek se még

a füttyös ég alatt."/Radnóti Miklós: Naptár: Április/

 

HÉT IDÉZETE:

"Minél többet olvastam, annál közelebb került hozzám a világ, annál világosabb és fontosabb lett számomra az élet."/Gorkij


A HÉT VICCE:

Természetismeret órán:

A tanár: Mi a természeti környezet?

A tanuló: Ahová az ember keze még nem tette be a lábát...

 

Röhög az osztály: Válogatott eredeti aranyköpések.

HETI HÍREK: 

 
HAYDN, Joseph (1732-1809) 

200 éve hunyt el az osztrák zeneszerző, a bécsi klasszikus zene kimagasló alakja. Őt tartják a klasszikus szimfónia és a vonósnégyes megteremtőjének és a zongoraszonáta, valamint a zongoratrió megújítójának. Mozartnak "atyai jóbarátja" volt és tanítója az ifjú Beethovennek.

/Kitekintés. Válogatás az UNESCO 2008. évi ajánlásával

 

A KEDVENC ZENESZERZŐM

Haydn osztrák zeneszerző a 18. századi európai zeneélet legnagyobb vezéregyénisége, zenei formák és műfajok megújítója. A "Papa", merthogy mindenki így hívta, külsőleg nem volt megnyerő, de mindezeket kárpátolta az a mérhetetlen nagy emberszeretet, szenvedélyesség, ami benne lakozott. Bár mindig szerény és kedélyes volt, ott, és akkor amikor szükség volt rá, mindig kiállt barátaiért és beosztottjaiért. Zenéje és ezen jellemvonásokat türözi:humoros, vicces, meglepő fordulatokkal, gyakran szenvedélyesen magával ragadó. Valósággal sportot űzött belőle, hogy hirtelen hangrobbanásokkal halálra ijesztette közönségét, de éppen ez a humor az, ami mindannyiunkat nevel és boldoggá tesz, és zenéje által így lesz talán kicsit mindannyiunk szerető "Papája". Hihetetlenül termékeny mester volt: 6 zongorakoncert, több mint 30 trió, 62 zongoraszonáta, 77 vonósnégyes és 104 szimfónia, valamint 23 opera van a repertoárjában. Halálának 200. évfordulója alkalmából ünnepli őt az egész zenei világ, mint az európai zeneélet stílusjegyeinek talán legmeghatározóbb személyét.

/Írta: Hegyi Dani 12. a oszt. tanuló

HETI INFOK:                                 ÍRJ EGY MESÉT!

MESÉK ITTHONRÓL - MESEÍRÓ PÁLYÁZAT

Egy meseíró és rajzpályázat meghirdetése mindenképpen ünnepélyes pillanat. Így van ez az Egyszervolt.hu és a Családi lap közös pályázata esetében is. Ez a pillanat, 2009. április 2-a azonban attól is ünnepi, hogy jeles évfordulókkal esik egybe. 2009-ben nagy mesemondónkra, Benedek Elekre emlékezünk, aki 150 éve született, április 2-a pedig a Gyermekkönyvek Nemzetközi Napja – van ahol kifejezetten a mese ünnepe – hiszen ez Hans Christian Andersen, dán meseíró születésnapja.

Tündér, víziló, marslakó
Egyszer volt, hol nem volt – így indul a legtöbb mese. És a Te történeted hogy kezdődik? Írj nekünk egy mesét kedvenc kirándulásodról, ahol családod mellett hercegnők, lovagok, tündérek, esetleg vízilovak és zebrák, vagy éppen robotok és marslakók az útitársaid! A lényeg, hogy a hely valós magyarországi helyszín legyen, ahol már jártál a családdal, vagy ahová szeretnél eljutni. Viszont az időt, a szereplőket illetően engedd el a fantáziádat! A történeted játszódhat a múltban, a jelenben és a jövőben is.

Rajzzal együtt
A mesédhez készíts illusztrációt, a rajzokat külön is elbíráljuk! A képekhez bármilyen technikát használhatsz színes ceruzát, zsírkrétát, festéket, filcet, papírkivágást vagy akár számítógépet. A zsűri elnöke Békés Pál író, a Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsának (IBBY) magyarországi elnöke. A legjobb mesék megjelennek a Családi Lapban és az Egyszervolt.hu-n, a fődíj pedig családi hétvége, egy négycsillagos szállodában!

Részletek és fődíj
Pályázatot két kategóriában indítunk: 10 éves kor alatt és 10-15 éves kor között. Ha elkészültél, minél hamarabb juttasd el erre az
e-mail címre, vagy postán: Családi Lap szerkesztősége, Budapest, 1539 Pf. 660. Ne felejtsd el ráírni a borítékra, hogy „Mesék itthonról”! A részleteket itt is megtalálhatod:
www.egyszervolt.hu/mesekitthonrol

A beküldési határidő: 2009. május 20.


 

VI. JANIKOVSZKY ÉVA MESEIRÓ PÁLYÁZAT

Amit a 2009. évi pályázatról tudni kell...
A 2009. évi meseíró pályázat meghirdetésére 2009. április 1-jén kerül sor.

  • A 2009. évi pályázat az NKA támogatásával kerül megrendezésre.
  • A pályázók a korábbi gyakorlatnak megfelelően két kategóriában indulhatnak:
    I. korcsoport; 6-10 évesek, és II. korcsoport; 11-16 évesek.
  • Tematikai megkötés nincs, bármilyen témát választhatnak a pályázók.
  • A terjedelemi megkötés ebben az évben is maradt a korábbi; maximum 5 A/4 gépelt oldal.
  • A kiírás szerint csak a nyomtatott formában készült pályaművek vesznek részt a versengésben.
  • Területi megkötés nélkül bármely pályázó korlátlan számú írással vehet részt a versenyen.
  • A pályaműveket postai úton a Központi Könyvtár címére (1088 Budapest, Szabó Ervin tér 1.), vagy e-mailen a titkar@fszek.hu lehetett beküldeni, valamint személyesen is be lehet hozni a Központi Könyvtárba, és az Átriumban található gyűjtőládába bedobni.
  • A pályázatokon és a borítékokon minden esetben pontosan fel kell tüntetni a pályázó nevét, életkorát, címét vagy az iskolájuk címét, elérhetőségét.
    A borítékon "Meseíró Pályázat" feltüntetése szükséges.
    A pályaműveket nem küldjük vissza és nem őrizzük meg.
  • Az idei verseny időtartama közel egy hónap, 2009. április 1-27-ig tart.
    A pályázatokat 2009. április 27-i legkésőbbi postabélyegzővel lehet beküldeni.
  • A verseny záróprogramjára, az ünnepélyes eredményhirdetésre a Központi Könyvtárban 2009. május 22-én, pénteken 14 órakor kerül sor, ahová a szakmai zsűrihez továbbjutott pályázókat hívjuk meg.
  • A verseny díjai: mindkét korcsoportban egy I. Díj, két II. Díj, három III. Díj és hét-hét Különdíj kerül kiosztásra. A meseíró-pályázat díjai könyvjutalmak.

Szólj hozzá!

Címkék: a hét könyve


A bejegyzés trackback címe:

https://tamasikonyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr201049157

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása