BLOG

A Tamási Áron Általános Iskola és Német Két Tannyelvű Nemzetiségi Gimnázium könyvtárának blogja volt

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Rovatok

2009.03.27. 10:23 Petri Ágnes

Hétre való

HETI HÍREK, ESEMÉNYEK

 

Bokréta ünnep* a XII. kerületben

Bokréta ünnepet tartottak Budapesten a XII. kerületi Tamási Áron Általános és Német Két Tannyelvű Nemzetiségi Gimnáziumban március 25-én. A projekt megvalósítása 2008. januárjában kezdődött, a komplex felújításra és infrastrukturális fejlesztésre az intézmény több mint 240 millió forintot uniós támogatást nyert.

 

 Pokorni Zoltán, a kerület polgármestere a leendő könyvtárban köszöntötte az egybegyűlteket. "Csak az egyik szem nevet, a másik szomorkodik" mondta, hiszen a Közép-magyarországi régió oktatási intézményei közül első körben, a fővárosban csak a Tamási Áron iskola nyert uniós támogatást, pedig több kerület is pályázott. Mindemellett természetesen büszkeségét és örömét is kifejezte, hiszen ezzel a projekttel végre normális tornacsarnoka, öltözője, könyvtára és tankertje lehet az itt tanuló gyermekeknek, akik ezáltal a gyakorlatban is megtapasztalhatják a környezet- és energiatudatos nevelés előnyeit. "Ha már egyszer építkezünk, csináljuk jól" - mondta, utalva ezzel az önkormányzat erőn feletti támogatására is az uniós források elnyerésén kívül. Az iskola a Közép-magyarországi pályázaton 246 974 389 millió forint támogatást kapott.
A kerület polgármestere köszönetet mondott az eddig munkáért és szeptemberi viszontlátást ígért Matisz János, a VÁTI Kht. ügyvezető igazgatója, mint a közreműködő szervezet képviselője is gratulált, hiszen ez az ünnep azt jelzi, a projekt dandárja már elkészült. A VÁTI a kezdetektől nyomon kísérhette a fejlesztést, mert részese volt a projekt előkészítésnek és 13 másik sikeres pályázattal itt megkötött támogatási szerződések átadásának is.
A Mártonhegyi iskola, mint a jelen intézmény jogelődje már 1959-ben a kerület oktatását szolgálta. A folyamatosan beépülő terület miatt, az iskolát is bővíteni kellett. 1990-ben négyosztályos gimnázium indult - már Tamási Áron néven - 2000-ben pedig német két tannyelvű nemzetiségi képzéssel emelték az oktatás színvonalát. 2005-től neo latin előkészítő évfolyam is működik az intézményben, valamint a gimnáziumi képzést öt évre bővítették emelt számú nyelvi kurzusokkal.
A folyamatos fejlődést és fejlesztést más területeken is fontosnak tartotta az iskola ezért partnerkapcsolati megállapodást kötött a Pető Intézettel; a sport területén pedig a Hegyvidék Sport Egyesülettel működik együtt.
A környezettudatos szemlélet erősítésében a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemmel közösen dolgozzák ki az ÖKO-tananyagot, segítik pedagógusokat az iskola környezettudatos pedagógiai programjának végrehajtásában.
A projekt révén új tornacsarnok, öltözők, könyvtár, tantermek, a honos magyar fűszerek termesztésére kialakított tankert, valamint meteorológiai állomás is megvalósulhat. Az infrastrukturális fejlesztésekkel kiteljesedhet a fogyatékosok közoktatásba történő integrálása. Bővülnek a sporttevékenységre alkalmas kül- és beltéri helyek, így egyre több gyermeket tudnak majd bevonni a tanórán kívüli sporttevékenységbe is. Az új és modern laborokban magas szintű nyelvi és számítástechnikai oktatásra kerülhet majd sor, valamint bővül a nemzetiségi kultúrát és identitás ápolását elősegítő könyvtár is A korszerű, energiatakarékos, környezetvédő módszerek és terek (ÖKO-tanterem, napkollektor) kialakítása a projekt keretében nagymértékben hozzájárul a kidolgozott ÖKO-tananyag hatékony átadásához, továbbá az intézmény környezettudatos pedagógiai programját tükrözni majd az iskola épülete és környezete Az elkészült beruházás eredményeképpen növekedhet majd a tanulók száma és a XXI. század követelményeknek megfelelő színvonalúvá válik az oktatás.
(www.edupress.hu)

*Bokrétaünnep:

Épülőház bokrétájának kitűzésekor tartott ünnepség, áldomás. /Magyar Értelmező Szótár/

 

Veszíts el egy könyvet! Nagy könyvelhagyó nap

Dömötör Ági: [origo programajánló] www.origo.hu

"Utazó könyv vagyok! Nem hagytak el. Azért utazom, hogy kapcsolatokat teremtsek. Olvass el, és hagyd, hogy mások is megtaláljanak!" - olvasható azoknak a könyveknek a belsejében, amelyek belekerültek a nemzetközi könyvelvesztõ mozgalom körforgásába. A játék magyar változata éppen egyéves, ennek alkalmából március 25-én Nagy könyvelhagyó napot szerveznek az ötletgazdák új honlappal és dedikált könyvekkel. Könyvrecycling magyar módra.A BookCrossing matricái

 Forrás: BookCrossingAjánlat

Infók a magyarországi Nagy Könyvelhagyó Napról

A BookCrossing nevû könyvelvesztõ mozgalom ötlete 2001-ben született meg Ron Hornbaker és felesége, Kaori fejében, amikor látták, milyen népszerû a WhereGeorges.com nevû jópofa site, amelyen amerikai bankjegyek útját lehet követni, vagy a PhotoTag.org, ahol meg eldobható fényképezõgépeket. Elkezdtek gondolkozni azon, hogy mi az, ami hasonlóképpen vándorolhat kézrõl kézre, és az emberek örömmel követik figyelemmel, hogy egy-egy darabja merre jár a világban. Nem kellett sok idõ, hogy a tömött könyvespolcra tévedjen a tekintetük.

A 2001-ben elindított mozgalom nagyon gyorsan sikeres lett, és bizonyította, hogy a könyv nagyszerû eszköz arra, hogy összekapcsolja az embereket a világban. Csupán három év kellett hozzá, hogy a "bookcrossing" közkeletû kifejezéssé váljon, és az Oxford szótárába is bekerüljön.

(Itt olvashatod, mit ír róluk a Wikipedia.)

A játék nagyon egyszerû: keress egy könyvet a könyvtáradban, amelyet szerinted más szívesen olvasna; ragaszd bele a mozgalom sárga logóját ábrázoló matricát, amin egy jókedvû könyv szaladgál a pálcikalábain; majd pedig hagyd el valahol a kötetet. Ottfelejtheted egy parkban a padon, egy kávézóban vagy a vonaton. Annyi a dolgod, hogy regisztrálod a honlapon a matricán található azonosító (BCID: BookCrossing-ID) kód segítségével. Aki megtalálja a könyvet, szintén regisztrálja, hogy hozzá került a könyv, és miután elolvasta, õ is elhagyja valahol, és így a könyv elindul vándorútjára, amelyet a honlapon követni lehet.

A mozgalom magyar változatát éppen egy évvel ezelõtt indította el az orosházi Justh Zsigmond Városi Könyvtár. Az egyéves születésnapot új honlap bevezetésével és egy csomó híres író dedikált köteteinek útnak indításával ünneplik a szervezõk. A március 25-én induló honlap egyébként seregnyi más funkcióval is bír; többek között összefogja az ország összes könyvtárhasználóját, lehetõséget adva, hogy mindenki keresgélhessen a magyarországi könyvtárak adatai és könyvei között, illetve kibeszélje az olvasottakat, vagy éppen másokkal együtt rajongjon egy-egy-kötetért.

Forrás: BookCrossing

Március 25-én, a Nagy könyvelhagyó napon Orosháza mellett tizennégy másik település könyvtára szervez "könyvelhagyásokat", ráadásul neves írók ajánlották fel dedikált könyveiket e nemes célra, például Vámos Miklós és Závada Pál. Ha te is szeretnél elveszíteni egy könyvet, annyi a dolgod, hogy letöltesz egy elveszítési nyilatkozatot a honlapról, beragasztod a könyvbe, és otthagyod valahol.

____________________________________________________

Ahol biztosan lesznek ezen a napon elveszett könyvek:
- Budapest
- Kecskemét
- Dunaharaszti
- Dunakeszi
- Keszthely
- Gyergyószentmiklós
- Szentendre
- Gyula
- Mór
- Szeged
- Tótkomlós
- Szombathely
- Orosháza
- Salgótarján

 


Cseh gyermeknap a Millenárison

 Dömötör Ági: [origo programajánló] www.origo.hu

 GYERMEKPROGRAM | MILLENÁRIS (II., KIS RÓKUS U. 16-20.) 10.00

A most zajló Budapesti Tavaszi Fesztivál díszvendége idén Csehország, ennek alkalmából rendez a Millenáris is cseh hétvégét, amelyen mind a gyerekek, mind a felnőttek megtalálják a nekik tetsző foglalatosságot. A családosoknak előbb a Teátrumban érdemes tenniük egy kört, itt zajlik március 28-án a cseh gyermeknap, ahol a kisebbeket egész nap várják a különböző programok. Iparművészek segítségével formálhatják meg a cseh rajzfilmhősöket agyagból, textilből, gyurmából; Václáv Ctvrtek és Zdenek Smetana erdei manócskáinak, Mohának és Páfránynak a kalandjait a miskolci Csodamalom Bábszínház mutatja be színpadon (közben pedig folytatódik a szombati társasjáték-vetélkedő, és koncertet ad az Alma zenekar is). Szintén a Teátrum épületében található a Piros-fekete galéria, ahol most látható a Kisvakond-kiállítás. Eközben a Fogadóban az idősebbek találnak maguknak elfoglaltságot, itt három ismert nagy (Budweiser Budvar, Krusovice, Staropramen) és négy kevésbé ismert (Ferdinand, Nová Paka, Nymburk, Vyskov) sörgyár mutatja be termékeit. Este a Jana Koubková Quartet ad koncertet.

Forrás: [origo]
Moha és Páfrány

Mézgáék az internetre költöztek

Dömötör Ági: [origo programajánló] www.origo.hu

 Az Egyszervolt.hu gyermekportál és a Magyar Televízió együttműködésének köszönhetően most már akármikor bekapcsolhatod a számítógépedet, és a Mese.tv site-ján ingyenesen megnézheted az MTV mese-archívumának becses darabjait, például a teljes Vízipók-csodapók-sorozatot, Mézga-család, Dr. Bubó, Frakk, Mekk mester vagy Kukori és Kotkoda kalandjait. Az internetes meseoldal már négy éve létezik, azonban most új, modernebb formát kapott. A megújulás része, hogy mostantól a Magyar Televízió archívumából válogatott rajzfilmsorozatokat, ifjúsági filmeket is meg lehet nézni az oldalon. A rendszer körülbelül 300 filmet tartalmaz, de a kínálat folyamatosan bővül. A mesebeli figurák mellett találkozhatunk Levente Péterrel, Palya Beával, Halász Judittal és Gryllus Vilmossal is egy-egy koncert erejéig. Elérhetőek saját gyártású, egyedi filmek is, például az iparművészeti hallgatók által készített verses animációs filmek, amelyeket Versfilmek címen találunk meg. A Mese.tv elé nyugodt szívvel leültethetjük a gyerekeket, még az is megeshet, hogy ottragadunk mi is.

Forrás: [origo] 

Állásbörze - az ország karriervására

Munkába állnál? Szakmai gyakorlatot keresel? Szeretnél továbbtanulni? Szükséged van egy kis segítségre az álláskereséshez? Ha a fenti kérdések bármelyikére igen a válaszod, akkor vár Téged is a HVG Állásbörze, ahol egy helyen mindent megtalálsz, ami fontos a karrierépítésedhez!

Mi vár rád a rendezvényen?

Teljes körű segítség a karrierépítéshez, vagyis:
- állásajánlatok diplomásoknak,
- szakmai gyakorlati helyek,
- továbbképzési lehetőségek,
- interaktív, szakmai előadások,
- próbainterjúk,
- önéletrajz-írási tippek,
- próba AC,
- karrier tanácsadás,
- grafológiai elemzés,
és még sok más izgalmas program, nyereményjáték és lehetőség…

Kiállítóink állás- és képzési ajánlatait, a feladatok és elvárások részleteit a www.hvgallasborze.hu/kiallitok oldalon nézheted meg.

Készülj fel játszva az állásbörzére!
Játssz Te is kvízünkkel és nyerd meg értékes nyereményeink egyikét!
A játék az álláskereséssel, a rendezvénnyel kapcsolatos kérdéseket tartalmaz, melynek megválaszolásával sok hasznos információhoz is hozzájuthatsz. www.hvgallasborze.hu/kviz

HVG Állásbörze, Országos Képzési és Karriernapok
2009. március 26-27. (csütörtök-péntek)
SYMA Sport- és Rendezvényközpont, C csarnok

www.hvgallasborze.hu


 

Szólj hozzá!

Címkék: bokrétaünnep


A bejegyzés trackback címe:

https://tamasikonyvtar.blog.hu/api/trackback/id/tr401028753

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása